Welk soort spoelbak kiezen?

Welk soort spoelbak kiezen?

Je kan je geen keuken inbeelden zonder spoelbak. Je gebruikt ze ondermeer voor het wassen van groenten en fruit maar ook voor de afwas. Zelfs als je over een vaatwasmachine beschikt ontsnap je er niet aan om zaken te moeten afwassen die niet in de vaatwasser mogen of passen.

Maar een spoelbak bestaat in quasi oneindig aantal mogelijke vormen en maten. En dat maakt het moeilijk om te kiezen. Zo heb je spoelbakken in roestvrij staal (inox) en allerhande soorten kunststof, je hebt ronde spoelbakken, vierkante, enkele en dubbele spoelbakken (of zelfs anderhalve), met en zonder afdruipmogelijkheid.

Materialen van de spoelbakken die wij aanbevelen


Keramische spoelbakken

Keramische spoelbakken bezitten een soort glazuurlaag die de spoelbak goed beschermt tegen heet water en schoonmaakmiddelen. Dergelijke spoelbakken zijn in zeer veel kleuren verkrijgbaar. Ze zijn zeer krasvast maar tegelijk wat gevoeliger voor stoten en schokken.

Inox spoelbakken

Het grootste aandeel van de keukens die wij uitleveren bevat een roestvrijstalen of inox spoelbak. Roestvrijstaal is immers een zeer sterk en duurzaam materiaal en bovendien zeer hygiënisch omdat bacteriën zich moeilijk aan het materiaal hechten. Spoelbakken van dit materiaal zijn in zeer veel maten en vormen beschikbaar. Een nadeel aan dit soort spoelbakken is dat ze krasgevoelig zijn en - bij slecht onderhoud - gevoelig voor kalkaanslag.

Vormen

Enkele spoelbak

De enkele spoelbak bestaat in diverse vormen en maten. Voor een kleine keuken kan je opteren voor een enkele spoelbak om werkruimte te winnen. De spoelbak heeft meestal een diepte tussen 15 en 30cm en kan voorzien zijn van een afdruipblad.

Dubbele spoelbak

De dubbele spoelbak kan je plaatsen in de grotere keuken. Kijk wel naar de gezinsbehoefte als je zo een spoelbak kan en wenst te plaatsen. Een vaatwasmachine neemt immers al heel wat werk uit handen. Als tussenoplossing kan je een spoelbak kiezen met een volwaardige spoelzone en een halve spoelzone, eventueel met inzetkorf om makkelijk groenten te kunnen wassen. Ook hier geldt een diepte tussen 15 en 30 centimeter en de eventuele aanwezigheid van een afdruipzone.

Inbouwmethode

Opbouw

De spoelbakken voor opbouw zijn algemeen genomen het goedkoopst. Deze spoelbakken liggen in de uitsparing van het werkblad maar rusten met hun rand op het werkblad. Als je voor de klassieke kunststof- of houten werkblad kiest, zal je een opbouw spoelbak nodig hebben.Het voordeel van een dergelijke spoelbak is dat je die makkelijker kan herbruiken bij vernieuwing of renovatie van je keuken.

Onderbouw

Bij onderbouw wordt de spoelbak onder het werkblad gemonteerd. Je kan voor deze oplossing kiezen als je een granieten of composiet werkblad hebt. Het maakt je keuken 'strakker' doordat de spoelbak niet direct zichtbaar is.

Vlakbouw

Vlakbouw montage combineert de visuele kenmerken van opbouw en onderbouw. Bij vlakbouw ligt de spoelbak in het werkblad maar zodanig dat de rand die op het werkblad rust verzonken is en een geheel vormt met de oppervlakte van het werkblad.

Opstelling

Heb je een kleinere keukenruimte dan opteer je best om het afwasgedeelte tegen een raam te plaatsen. Tijdens de afwas kan je naar buiten kijken, alleszins aangenamer als een blinde muur. Voor de grotere keuken kan je gebruik maken van een U-opstelling of een keuken met een apart eiland. Je hebt dan zicht op de rest van de keukenruimte of je kan tegelijkertijd gezellig tv kijken.

Uiteraard hangt veel af van de specifieke inrichting van je huis. Zo kies je best in functie van je lichaamslengte (hoe hoog plaats je best het spoelgedeelte en laat je de richting van het afdruipblad afhangen van het feit of je rechts- of linkshandig bent.
Vergeet niet! Onze keukenadviseurs staan steeds klaar om u verder te adviseren.